De Laermolen, Hoogstraten

Laatst bijgewerkt: 16-dec-21

© 2021 vzw De Laermolen

Het verhaal van de Laermolen, parel aan de rivier de Mark,

gelegen aan de rand van Hoogstraten.De molen is gelegen nabij het fietsknooppuntennetwerk, de dodendraad fietsroute, aan fietslus 1 van de Ecocyclo route Hoogstraten en aan gemarkeerde wandelpaden. Vanuit het centrum van Hoogstraten wandel je in een kwartiertje naar de molen.


Een eeuwenlange middeleeuwse industriële activiteit is terug van weggeweest.


Sinds de voltooiing van de restauratie in 2004 oogt de Laermolen zoals in de jaren 1800.

Het binnen en buitenwerk van deze olieslagmolen staat er nagenoeg bij als op het hoogtepunt van gebruik toen volop koolzaadolie geslagen werd.


De vzw De Laermolen bracht het molenrad aan de Mark opnieuw in gang; een droom was werkelijkheid geworden. De indrukwekkende kollergang, (vertikale molenstenen) voor het pletten van het koolzaad, de vuister, (een houtkachel) voor het opwarmen van het geplette koolzaad en tenslotte de door merg en been gaande klappen van de slagbank die de olie uit het koolzaad slaat.


Het productieproces van de SMOUT herleeft.


Dank zij de inzet van de molenaars en enthousiaste vrijwilligers wordt nu de 2de en de 4de zondag van de maand tussen 13.30 en 16.30 uur smout geslagen maar ook walnoten- en soms lijnolie maken deel uit van de productie.Van harte welkom in “De Laermolen”, aan de brug over de Mark,

Molenstraat 21 te Hoogstraten.

 gerust eens op bezoek, leer de charme én de producten van De Laermolen kennen. De inkom is gratis!tis.