Ingrediënten basis recept.  Maakt +/- 30 smoutebollen.


½  kg patisserie bloem

30 gram verse gist

½ liter lauwe, volle melk

2 eetlepels suiker

2 eieren

snuifje zout


Bloemsuiker

Smout van de Laermolen


Bereiding.


Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

Splits de dooiers van het eiwit, klop ze los, klop het eiwit stijf.


Zeef de bloem in een grote kom.

Breek de gist in een weinig lauwe melk.

Voeg er 1 el suiker aan toe en roer tot de gist is opgelost.


Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gist in.

Voeg langzamerhand de lauwe melk, vermengt met 1 el suiker, de eierdooier’s en een snuif zout  toe en sla het deeg flink met een houten lepel of kneed met de hand.


Spatel het eiwit eronder.


Bedek de kom met een propere, vochtige doek en laat +/- 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.


Verwarm de Smout op 180 graden.

Schep het deeg uit met twee lepels die vooraf in de hete smout gedompeld worden om aankleven te vermijden.


Laat de bollen in de hete Smout goudgeel bakken.

Laat uitlekken op een servet of  huishoudpapier.


Dien op, rijkelijk bestrooid met bloemsuiker en geniet.


SMAKELIJK.

Een smoutebol van bij ons.
Voeg gekonfijtte vruchten zoals b.v. sucade, gember etc, al of niet in combinatie met gedroogd fruit. Het doel is, houdt het zach, simpel en niet te veel.
Laat rozijnen of krenten of beiden in warm water wellen.  Laat afkoelen tot lauwwarm en voeg toe aan het basis recept vóór het rijzen.