Ingrediënten basis recept. Maakt +/-
½ kg patisserie bloem
30 gram verse gist
½ liter lauwe, volle melk
2 eetlepels suiker
2 eieren
snuifje zout
Bloemsuiker
Smout van de Laermolen
Bereiding.
Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
Splits de dooiers van het eiwit, klop ze los, klop het eiwit stijf.
Zeef de bloem in een grote kom.
Breek de gist in een weinig lauwe melk.
Voeg er 1 el suiker aan toe en roer tot de gist is opgelost.
Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gist in.
Voeg langzamerhand de lauwe melk, vermengt met 1 el suiker, de eierdooier’s en een snuif zout toe en sla het deeg flink met een houten lepel of kneed met de hand.
Spatel het eiwit eronder.
Bedek de kom met een propere, vochtige doek en laat +/-
Verwarm de Smout op 180 graden.
Schep het deeg uit met twee lepels die vooraf in de hete smout gedompeld worden om aankleven te vermijden.
Laat de bollen in de hete Smout goudgeel bakken.
Laat uitlekken op een servet of huishoudpapier.
Dien op, rijkelijk bestrooid met bloemsuiker en geniet.
SMAKELIJK.