De Laermolen, Hoogstraten

Laatst bijgewerkt: 20-jan-21

© 2021 vzw Laermolen

Websiteontwerp EducaVisualBelgium

Het onderhoud

Een zoektocht naar het juiste materiaal !

 5 jaar draaien in de Laermolen van Hoogstraten, een olieslagmolen : van zaad tot olie… Door Jan Janssens


Voor het onderhoud van onze machine proberen we enkel het beste van het beste te gebruiken: assenkoppen smeren we met “reuzel” of ongezouten, verstorven buikspek van het varken, tanden worden gesmeerd met zuivere bijenwas recht van de imker. En dit tot in den treure toe met als enig doel : je mag de molen amper horen lopen. Het gaat er dan ook gesmeerd aan toe. Hier en daar moeten we wel eens iets repareren en/of vernieuwen, maar liefst niet teveel natuurlijk. Af en toe wordt er ook deftig gediscussieerd over één of ander product : bio of niet, inox of ijzer, beuk of eik? Zijn we goed bezig? Wel … het juiste materiaal gebruiken is daar altijd het belangrijkste opzet bij.

Bijvoorbeeld voor onze builen ben ik naarstig op zoek geweest naar de juiste stof.

Hiervoor heb ik op een aantal molens in België en Nederland informatie ingewonnen over de stand van zaken : Welke materialen worden er daar gebruikt en hoe wordt het toegepast? Wat was hierin mijn conclusie? Het bleek dat er echt wel iets mocht gebeuren. Men gebruikt van alle verschillende materialen, maar niets bleek tot nu toe echt het ideale…

 

Met de verschillende stoffen die ik zo links en rechts bij elkaar gesprokkeld had en de nodige informatie over deze doeken, ben ik bij de firma Solana n.v. terecht gekomen.

Hier vond ik de bereidheid tot helpen, de nodige materialen en vooral het deskundig advies van de eigenaar. Mijn vraag was om een doek te vinden wat sterk, duurzaam en doorlatend  genoeg is en, mits de juiste looprichting in acht te nemen, probleemloos met de hand te naaien is, maar niet vervormt tijdens het persen. Zo wilden we het beste resultaat bekomen voor onze builen.


Vervolgens hebben we enkele tests gedaan in de molen. Na een 7-tal verschillende materialen (stoffen) geprobeerd te hebben, zijn er echter maar 2 uit de bus gekomen, die voldeden qua sterkte en doorlatendheid. Met deze 2 zijn we intussen meer dan een jaar aan ’t slaan en dit zonder enig probleem. In de hoop dat ik hier enkele molenaars mee van dienst kan zijn, publiceren we dan ook de gegevens van deze producten . Voor ons is dit in ieder geval al een stap in de juiste richting… Hopelijk voor jullie ook.

      Productgegevens:

      Solana, Artikel 64N610.19 : Polyamide (filterdoek uit Nylon)


   Solana, Artikel 28T/PES8015-E : Polyestermultifilamentgaren,               gethermofixeerd.


Firma Solana n.v.

Korte Kopstraat 21

B-2900 Schoten;

 www.solana.be


Mocht iemand hier nog vragen of bedenkingen bij hebben, mag je steeds contact met me opnemen via info@laermolen.be . Zo komen we uiteindelijk tot het ideale materiaal!   Jan Janssens